Farnosť Stará Bystrica
Nie je bohatý ten, kto veľa vlastní, ale kto veľa dáva.
Ten je schopný darovať seba samého.
Ján Pavol II.

Sviatosť birmovania 2015

Dotkol sa nás Duch Svätý a dal nám tie najdokonalejšie dary. Je len na nás ako ich využijeme :-)

Počas prípravy na birmovku sme sa rozdelili do skupiniek podľa svojich talentov a záujmov. Niektorí sme si prípravu užili, iní sme ju brali skôr ako povinnosť. Letné mesiace rýchlo ubehli a zrazu tu bola sobota- týždeň pred birmovkou. Mali sme generálku. Vtedy nám začalo ´´prihárať´´ a uvedomili sme si, že birmovka je naozaj tu. Niektorí si nacvičovali svoje čítania a prosby, iní spev, vychádzanie z lavíc a nesenie obetných darov. Pani katechétky nám vysvetlili priebeh birmovky a boli veľmi trpezlivé pri nacvičovaní niektorých pasáží. Ani neviem ako a bola tu ďalšia sobota. Doobeda sme išli na spoveď, potom niektorí rodičia zostali umývať kostol. Ďalší prišli poobede robiť výzdobu, ktorá sa im mimoriadne vydarila.

Konečne tu bola nedeľa a my sme vystupovali pred kostolom z áut celí ´´naštrnganí´´(ako hovorí pán biskup). Niektorí v panike, niektorí v pohode sme si brali birmovné lístky a sadali si na svoje miesta. Ešte zopár rád od katechétky a už hrali slávnostné fanfáry a prichádzal biskup. Všetci sme mali trochu obavy, ako to dopadne. Aj keď sme sa nepoznali, z pohľadov sa dalo vyčítať, že všetci prežívame to isté a tak sme si dodávali odvahu.  Na rad prišlo birmovanie. Keď sme sa približovali k oltáru, priali sme si aby sa nás pán biskup nič nepýtal a aby sme vôbec dokázali vysloviť svoje birmovné meno bez koktania. Myslím si, že naše obavy boli zbytočné. Pán biskup bol príjemný a milý. V kostole bola výnimočná atmosféra, ktorú ešte umocňovali nádherné piesne našich birmovancov-spevákov. Pani katechétka nás nenápadne usmerňovala kedy máme vyjsť z lavice a povzbudzovala nás, za čo sme jej boli nesmierne vďační. Aj keď sme mali všetko viackrát nacvičené, predsa len stres robil svoje. Celá slávnosť nakoniec dopadla veľmi dobre a všetko bolo dokonalé. 

Po omši sme sa rozišli domov k svojim slávnostným obedom. Absolvovali sme deň, ktorý sa dá prežiť iba jediný raz v živote. Dúfam, že si ho nebudeme pamätať len ako deň, kedy sme pekne nastajlovaní dostali veľa darčekov od rodiny, ale ako deň, kedy sa nás dotkol Duch Svätý a dal nám tie najdokonalejšie dary. Je len na nás ako ich využijeme.

Katka Franková

Farnosť Stará Bystrica 2011
Powered by Sincerus CMS